www.iiiWe.com » نقشه از بیلت (As Built) چیست؟

 صفحه شخصی زینب باران   
 
نام و نام خانوادگی: زینب باران
استان: زنجان - شهرستان: زنجان
رشته: کارشناسی عمران
تاریخ عضویت:  1391/04/23
 روزنوشت ها    
 

 نقشه از بیلت (As Built) چیست؟ بخش نقشه برداری

9

نقشه از بیلت (As Built)چیست؟

از بیلت (as built) در معنای لغوی یعنی همانگونه که ساخته شده.و در معنای فنی یعنی اینکه پس از اجرای یک مرحله از پروژه شما با داشتن گزارشات متریال مصرفی و نقشه های مربوطه کل عملیات انجام شده را به صورت یک نقشه در آورید.و کاربرد آن جهت تعمیرات احتمالیه اینده است.

نقشه AS BUILT در واقع نقشه نهایی کاره . همیشه و مخصوصا در محیطهای صنعتی در حین ساخت یک سری تغییرات در نقشه لازم میشه که ایجاد کنید . بعد از اتمام پروژه و جهت نگهداری اسناد نقشه هم به روز شده و آخرین تغییراتو توی اون اعمال و نسخه نهایی جهت نگهداری به مرکز اسناد فرستاده می شه . به این نقشه ها که آخرین تغییرات و تصحیحات روش اعمال شده AS BUILT گفته میشه .
تهیه ی نقشه ازبیلت یا چون ساخت که از خدمات نقشه برداری پس از احداث ساختمان و سازه می باشد،از لحاظ فنی یعنی نقشه وضعیت موجود و اینکه پس از اجرای یک مرحله از پروژه ،شما با توجه به نیاز پیمانکار و با داشتن گزارشات متریال مصرفی و نقشه های مربوطه کل عملیات انجام شده را به صورت یک نقشه ساختمانی در آورید.و کاربرد آن جهت تعمیرات احتمالی و رفع خطاهای اجرایی سازه برای مرحله بعد است زیرا هیچ وقت سازه همانگونه که شما می خواهید اجرا نمی شود.همچنین جهت تهیه ی صورتجلسات نقشه هایی که در اجرای آنها تغییراتی صورت گرفته برداشت مشترک با نظارت صورت می گیرد. شاخه باستان شناسی نیز جهت مرمت و نگهداری آثار باستانی یکی ازمصرف کنندگان این گونه خدمات نقشه برداری می باشد.
آماده سازی شبکه نقشه برداری و انتخاب ابزار مناسب جهت تهیه ازبیلت دقیق بستگی به موقعیت و نوع پروژه و تجربه قبلی نقشه بردار در پروژه های مشابه دارد.
به طور مثال در یک پروژه ی صنعتی که هدف استقرار سازه بر روی یک سطح تراز می باشد ،برداشت ارتفاعی بسیار ساده با دوربین نیوو بر روی سازه انجام گرفته و پس از ارائه به مهندس اجرا با استفاده از ساب سنگی خطای ارتفاعی بتن کف بر طرف می شود.
در سایر برداشتها ازابزارهای مناسب که بسته به پیچیدگی طرح دارد،نظیر دوربینهای متریک دیجیتال، اسکنرهای لیزری ،مجموعه توتال استیشن و با کمک ابزار های دقیق مستند نگاری نظیر سیستمهای فوتوگرامتری برد کوتاه و یا تجهیزات دقیق نقشه برداری دیگر صورت میپذیرد. .

کاربردهای کلی نقشه ازبیلت:
* نقشه برداری میکروژئودزی جهت کنترل تغییرات سازه های حساس مانند سد در طول مرحله بهره برداری و نگهداری
* تهیه نقشه ازبیلت ستونها و دیوار های حایل به منظور چگونگی بررسی وضعیت سازه از نظر نشست ویا پیچش و شاغولی و انتخاب روشهای مناسب تقویت سازه و در صورت امکان رفع خطاها
* تهیه پلان نمای یک ساختمان جهت اجرای نمای جدید و یا بازسازی نمای موجود که جدیداً باب شده است وپروژه های بازسازی تاسیسات الکتریکی و محل خروجی و ورودی های لوله های تاسیساتی و سایر اجزای ساختمانی نظیر حفرات کانالهای آب و سرویسهای بهداشتی
* مستند سازی میراث فرهنگی وآثار تاریخی و ملی و تهیه طرح های حفاظت، مرمت، احیاء، ساماندهی بنا ها، محوطه ها و بافتهای تاریخی - فرهنگی
در پایان باید گفت که مهندسان نقشه بردار در پروژه های عمرانی و ساختمانی باید دید کاملی از مراحل این پروژه ها و اصطلاحات مهندسی عمران و نقشه خوانی ساختمانی داشته باشند ، تا بتوانند با خلاقیت خود بهترین روشهای ارائه خدمات نقشه برداری مرتبط با درخواست کارفرما را انتخاب کنند، کما اینکه آموزش صحیح نقشه برداری ساختمانی باید در الویت دغدغه های جامعه نقشه برداران باشد تا این قشر از جامعه مهندسی کشور بتواند کلیه منافع و نیازهای صنعت ساختمان را با ارائه خدمات مطلوب جلب کنند.

http://surveystars.mihanblog.com/post/73

آماده سازی شبکه نقشه برداری و انتخاب ابزار مناسب جهت تهیه ازبیلت دقیق بستگی به موقعیت و نوع پروژه و تجربه قبلی نقشه بردار در پروژه های مشابه دارد.
به طور مثال در یک پروژه ی صنعتی که هدف استقرار سازه بر روی یک سطح تراز می باشد ،برداشت ارتفاعی بسیار ساده با دوربین نیوو بر روی سازه انجام گرفته و پس از ارائه به مهندس اجرا با استفاده از ساب سنگی خطای ارتفاعی بتن کف بر طرف می شود.
در سایر برداشتها از ابزارهای مناسب که بسته به پیچیدگی طرح دارد،نظیر دوربینهای متریک دیجیتال، اسکنرهای لیزری ،مجموعه توتال استیشن و با کمک ابزار های دقیق مستند نگاری نظیر سیستمهای فوتوگرامتری برد کوتاه و یا تجهیزات دقیق نقشه برداری دیگر صورت میپذیرد.


نقشه های ازبیلت ،نقشه های کاداستر

نقشه های ازبیلت:
نقشه های ازبیلت بصورت یک خطی ترسیم میشوند و گویای محدوده های مثلا واحد های آپارتمانی میباشد.
برای تنظیم صورتمجلس های تفکیکی از نقشه های ازبیلت استفاده میشود.
مثلا در یک قطعه زمین ۱۰۰۰ متری ۲۰ متر در ۵۰ متر یک مستطیل با طول و عرض ۵۰ و ۲۰ متر یک خطه ترسیم میکنند.
اگر در هر طبقه شش واحد آپارتمان احداث شده باشد ، برای مشخص کردن موقعیت هر آپارتمان ، روی همان مستطیل بصورت یک خطه ترسیم میشود. و برای هر طبقه هم نقشه ای مجزا ترسیم میکنند.
مساحت هر شکل ترسیم شده که گویای یک شماره آپارتمان است مساحت آن آپارتمان خواهد بود.

نقشه های کاداستر:
ریشه کاداستر کلمه یونانی کاتاستیکن ( katastichon ) به معنی دفتر یادداشت است.
کاداستر به نظم و نظامی اطلاق میشود که هدف آن تعیین محدوده های مالکیتی به همراه اطلاعات حقوقی مرتبط به هر ملک میباشد.
نقشه کاداسترنقشه ای یک خطیست که محدوده و موقعیت املاک را مشخص مینماید و ارتباط جغرافیایی آنها را با یکدیگر نشان میدهد و بمنظور تثبیت مالکیت و تسهیل در حل و فصل دعاوی ملکی و سایر موارد مربوط به املاک کاربرد دارد.
به نقشه های ازبیلت ، نقشه های چون ساخت نیز میگویند.

http://www.tsfarda.com/portal/?option=com_content&view=article&id=1645:1391-01-22-06-51-46

کاداستر هم به نظامی اطلاق می‌شود که طی آن کمیت، مقدار، نوع ملک و کیفیت مالکیت آن برای کلیه املاک کشور تعیین شود و شامل نقشه ای هوشمند و معمولا بر پایه اتوکد و GIS میباشد.

کاداستر شامل فهرست مرتب شده ای از اطلاعات مربوط به قطعات زمین (در داخل مرز جغرافیایی یک کشور) که شامل نقشه برداری و افزودن سایر مشخصه های زمین نظیر حقوق مالکیت، کاربری، اندازه و ارزش، به نقشه مقیاس بزرگ بوده و به طور رسمی به ثبت می رسد.

تقسیمات کاداستر

الف) کاداستر ملکی ب) کاداستر عمومی
الف- « کاداستر ملکی » تعیین محدوده های ملکی است و به دو نوع «شهری » و «زراعی» تقسیم می شود . همانطور که مشخص است نوع شهری آن ، برای تعیین محدوده های شهری مثل عرصه خانه ها به کار می روند و نوع زراعی آن هم به تعیین حدود زمین های زراعی می پردازد.
ب- « کاداستر عمومی » لایه های دیگری از اطلاعات را شامل می شود و همین اطلاعات است که کاداستر را به نظامی چند لایه و پیچیده تبدیل می کند .
بطور نمونه وقتی شما به شهرداری محل مراجعه کرده و مسئولین اطلاعات و موقعیت ملک شما را بررسی میکنند در واقع بنای کار آنها یک نقشه کاداستر میباشد.

چهارشنبه 1 مرداد 1393 ساعت 15:35  
 نظرات    
 
میثم تقی‌زاده 16:05 چهارشنبه 1 مرداد 1393
2
 میثم تقی‌زاده
ممنون
سعید سوری 19:05 دوشنبه 6 مرداد 1393
1
 سعید سوری
مرسی